Pranverë Liberale në Kebek

Liberalët fitojnë bindshëm në Kebek.

Në Provincën e Kebekut, pas një muaji periudhe fushate të fortë elektorale, votuesit zgjodhën në datën 7 Prill një Qeveri të re me shumicë Liberale dhe Z. Philippe Couillard do të jetë Kryeministri i 31-të.

Një përmbledhje e situates politike parazgjedhore në Provincën e Kebekut që prej momentit te shpalljes së datës së zgjedhjeve nga Ish-kryeministrja e thyer fortë Znj. Pauline Marois të Partisë së Kebekut, do ta bënte për lexuesin më të qartë arsyen e saj të dështimit.

Të drejtën për të thërritur zgjedhjet dhe vendosjen e datës e ka në dorë Kryeministri në Kebek. Qeveria e mëparshme kishte nje pushtet minoritar qeverisjeje me 54 vende prej 18 muajsh në Asamblene Kombëtare deri ne 5 Mars 2014. Përpara se Znj. Pauline Marois të thërriste zgjedhjet, tre ishin problemet e saj në qeverisje.

E para debati i gjatë dhe i lodhshëm, e i pafundëm për një “Kartë të re të drejtash, laike” që u bë edhe fokusi i politikës në Kebek. Nje fokus i gabuar i energjive kur duhet të flitej për situatën aktuale ekonomike dhe defiçitin publik të kësaj Province.
E dyta, mungesa e një mazhorance qeverisëse, që duhet të ishte 63 vende për marrjen e vendimeve të rrëndësishme kishte krijuar një ngërç.
E treta një sondazh i cili para më pak se dy muajsh nxirrte Partine e Kebekut me qeveri mazhoritare ndryshoi përgjatë menaxhimit të fushatës duke u devijuar drejt çështjes së referendumit për sovranitet në vend ndaj asaj ekonomike. Megjithëse flitet për një mospjesmarrje rreth 30% në votime si shenjë pakënaqësie e votuesve.

Pati disa sondazhe gjatë periudhës së fushatës. Ato ndryshuan gjatë fushatës në fillim ishte e kundërta, më tej barazim ku në datën 8 Mars 2014 Sondazhi i CROP e nxirrte njëjtë me nga 36% të pjesmarrësve në sondazh pēr dy forcat me të medha Partinë e Kebekut (PQ) dhe Partinë Liberale të Kebekut (PLQ). Krahasuar kjo me Sondazhin Angus Reid i zhvilluar në prag në datë 4 Prill 2014 tregonte një zhvendosje në 39% për Partinë Liberale të Kebekut dhe një rënie në 27% për Partinë e Kebekut si dhe një rritje për një forcë të tretë atë të François Legault, Koalicioni i Avenirit të Kebekut (CAQ). Krahasuar me disa sondazhe të tjera zyrëtare si ai i Radio Kanadasë, Toronto Star, Gazeta e Montrealit, apo 24h që pasqyronin të njëjtat rezultate pothuajse. Disa ditë para zgjedhjeve të gjitha nxirrnin më të preferuar Partinë Liberale të Kebekut gjithashtu.

7 Prill 2014 u mbajtën zgjedhjet, Kebeku foli bashkangjitur rezultati sipas vendeve te siguruara per Parti:

20140408-075559 pm.jpg

Gjitashtu dhe nje forcë e katërt paraqitet me një deputet më shumë se në zgjedhjet e 2012, ajo e Znj. Françoise David, e quajtur Kebeku Solidar, përfaqsohet me tre deputet.

Më tej, kuptohet më qartë duke krahasuar programet e dy forcave kryesore: Një, në politikat ekonomike Liberalët ofruan krijimin e 250’000 vende të reja pune kundrejt 115’000 qe ofroi Partia e Kebekut. Dy, në shëndetësi fituesit ofruan 150 Milion$, dhe hapjen e 50 super klinikave, ndërsa pala tjetër ofronte vetëm shtimin e numrit të super infermierëve. Tre, një politikë transporti elektrik me projekte te ndryshme u prezantua. Ndërsa më e rëndësishmja një reformim në sistemin e Edukimit me një ulje 40% të personelit nga Partia Liberale e Kebekut kundrejt rritjes së profesionistëve të Partisē së Kebekut.

Katër, e në përfundim të analizës së programeve edhe shifrat e menaxhimit të financave publike tregonin një parashikim buxheti dhe një administrim më të mirë nga fituesit.

Keto zgjedhje provinciale në Kebek kushtuan 88 Milion $ dhe ishin më të shtrenjtat në krahasim me ato të mëparshmet, referuar kjo nga Komisioni Qëndror Zgjedhor në Kebek. Zgjedhje që rezultuan në një thyerje drastike të Partisë së Kebekut për arsyet e sipër përmendura, por dhe vetë kryetarja e saj Znj. Marois humbi dhe në zonën e saj zgjedhore si deputete dhe pas shpalljes së rezultatit ajo deklaroi dorëheqjen nga drejtimi i Partisë duke marrë përgjegjësitë e duke uruar fituesin.

Mendohet që drejtuesi i ri i Partisë së Kebekut pritet të jetë Z. Pierre Karl Peladeau i cili fitoi në zonën e tij elektorale i bashkuar politikës në fillim të kësaj fushate një ish-biznesmen. Por në konkluzion politika e Kebekut tashmë si rezultat i proçesit të lirë demokratik kalon nga ajo bipolare (dy partiake) në atë tripolare në tre forca me peshë. Risi eshtë forcimi i mëtejshëm polit të tretë. Bashkangjitur Tabela.

20140408-075852 pm.jpg

Urimet erdhën për fituesin Z. Couillard edhe nga Kryeministri i Kanadasë Z. S Harper, i cili falenderoi edhe Znj. Marois si dhe përshëndeti zgjedhjen e Provincës frengjisht-folëse të Kebekut për fokusin në zhvillimin ekonomik të mëtejshëm dhe të itegrimit e bashkpunimit.

Ermir Dardha

Montreal, Provinca e Kebekut,
Kanada. 08.04.2014

Publikuar:

Illyria Press, Nju Jork, SHBA, Date 08.04.2014

Tribuna Shqiptare, Montreal, Provinca e Kebekut, Kanada, Date 09.04.2014

Gazeta Flas Shqip, Prill, 2014

E drejta e publikimeve rezervohet vetëm me lejen e autorit.

Copyright © 2014

La langue française, une richesse

La langue française, une richesse
Témoignage d’un nouveau Québécois

Le programme de francisation constitue un volet important de l’intégration des nouveaux-arrivants dans la société québécoise et s’offre à plusieurs endroits à Montréal ainsi que partout dans la province.
En collaboration avec le Service de Formation aux Entreprises, le Ministère de l’Immigration et des Communautés Culturelles (MICC) offre ce service au Cégep du Vieux Montréal.

20140405-072510 am.jpg

C’est là que j’ai fait mes premiers pas en français, comme débutant, après mon arrivée à Montréal, avec la professeure Brigitte Fortin. Le deuxième niveau, un niveau intermédiaire de la langue française, a été donné par le professeur Lionel Arsenault qui a pris sa retraite en 2013. C’était des cours à temps complet et très professionnels.
Ce n’est pas pour rien que le Cégep du Vieux Montréal a gagné un prix pour le meilleur programme de francisation dans le passé. Son personnel enseignant a su joindre l’utile à l’agréable, en nous emmenant dans de nombreuses activités parascolaires dont le rôle a été autant éducatif que divertissant. Accompagnés de moniteurs, nous avons visité des musées, nous sommes allés au théâtre et à la Cinémathèque Québécoise ainsi qu’à plusieurs endroits historiques de la ville, comme le Vieux Port, le parc Mont-Royal, etc. Ce programme a non seulement facilité mon apprentissage du français, mais il m’a aussi guidé dans la ville de Montréal et m’a mené à une meilleure adaptation à la société québécoise.

Le programme UQÀM-MICC est le fruit du partenariat entre le Ministère de l’Immigration et des Communautés Culturelles et l’Université du Québec à Montréal. Ce programme de francisation et d’intégration est extrêmement apprécié par tous les nouveaux-arrivants qui en bénéficient. Intense, dynamique et fort enrichissant, il associe des activités d’enseignement offertes par des professeurs du MICC à des activités de soutien à la francisation orchestrées par les animateurs de l’UQÀM.
C’est dans le cadre de ce programme que j’ai eu l’honneur et le plaisir de suivre les cours du troisième niveau, le plus avancé en grammaire française, avec le respectable professeur Bruno Bernard, qui a pris sa retraite au mois de février 2014.
L’intégration au marché du travail, les cours d’histoire du Canada et de la Province du Québec ainsi que la Ligue d’improvisation (un théâtre joué par des étudiants) m’ont impressionné autant que les fêtes, les sorties culturelles et le club de lecture en français. Bref, tout a contribué de façon considérable à accélérer l’adaptation linguistique et sociale des étudiants.

20140405-072659 am.jpg

Les niveaux spécialisés de communication orale à temps partiel ont été enseignés par les professeurs Guillaume Gachet et Liana Dumitrescu, qui nous ont familiarisés avec la saveur de la langue parlée au Québec, en nous expliquant un grand nombre d’expressions, ce qui nous a fait aboutir à une communication plus aisée et à une intégration plus rapide.
Globalement, professeurs, moniteurs et étudiants ont travaillé fort ensemble dans des environnements multiculturels, en parlant uniquement la langue française, pour réaliser le rêve des nouveaux Québécois, celui de maîtriser le français, dans tous ces aspects.

20140405-072939 am.jpg

Je tiens à exprimer ma gratitude envers tout le personnel de la francisation, commençant par les responsables des programmes du MICC-Cégep du Vieux Montréal et du MICC-UQÀM, à savoir Monsieur Denis Rodrigue et Madame Marguerite Hardy. Un gros merci à tous les professeurs et moniteurs qui nous ont aidés avec talent, à apprendre la langue française tout en nous ouvrant la porte d’un trésor, celui de la culture francophone au Québec et au Monde.
Mon espoir et mon souhait autant pour moi que pour mes camarades, c’est de nous sentir complètement intégrés et de pouvoir participer bientôt au développement économique et social de notre nouveau pays.

Merci encore.

Ermir Dardha

Maîtrise en Gestion d’Affaires.
BSc-BA en Gestion d’Affaires Internationales

Université du Québec à Montréal
20/03/2014