info-Montreal: 13 Kostot shtesë që duhen pasur parasysh përpara se të blini një shtëpi


“Gjëja e fundit që do të dëshironit janë detyrimet financiare të pa parashikuara që ju lindin pak orë para se të zotëroni shtëpinë tuaj të re.”

Nëse ju jeni duke kërkuar për të blerë shtëpinë tuaj të parë, apo për tu zhvendosur tek një shtëpi tjetër me hapësirë më të madhe, ka disa kosto shtesë mbi çmimin e blerjes që ju duhet të parashikoni në kalkulimet e llogaritjes së përballueshmërisë financiare. Këto tarifa ekstra, si taksat dhe kostot shtesë, mund t’ju befasojnë me një ankth fincanciar të pa dëshiruar në ditën përmbyllëse të blerjes në qoftë se ju nuk jeni të mirë informuar dhe të para përgatitur. 

Disa nga këto kosto janë angazhime një herëshe si pagesa fikse, kurse të tjerat përfaqësojnë angazhime të vazhdueshme me cikël mujor apo vjetor. Jo të gjitha këto kosto do të aplikohen në ç’do rast, si do qoftë është më mirë të dini rreth tyre paraprakisht në mënyrë që ti përfshini në buxhet. 

Blerja e një shtëpie është një hap i madh. Nëse është e para, e dyta apo e dhjeta shtëpi, ka shumë detaje të rëndësishme që duhen pasur parasysh, gjatë procesit të blerjes. Gjëja e fundit, që ju nuk do të dëshironit të zbulonit pak orë përpara se të bëheni pronar i shtëpisë suaj të re është të kuptoni se buxheti juaj nuk kishte parashikuar disa nga obligimet financiare.  

Për këtë arsye lexoni si vijon listën e plotë në mënyrë që të parashikoni më saktë buxhetin tuaj në hapin tjetër.

1) Tarifa e Vlerësimit (Appraisal Fee) 

Institucioni juaj i kreditimit mund të kërkojë një vlerësim të pasurisë e cila do të jetë përgjegjësia juaj për t’a paguar atë. Vlerësimet mund të ndryshojnë në çmim, ato variojnë prej rreth $ 175 – $ 300. 

2) Taksat e Pronësisë (Property Taxes) 

Në varësi të parapagesës tuaj në bankë, institucioni juaj i kreditimit mund të vendosë për të përfshirë taksat tuaja pronësore në pagesat tuaja apo këstet mujore. Në qoftë se taksat tuaja pronësore nuk janë shtuar në pagesat tuaja mujore, institucioni juaj i kreditimit mund të kërkojë dëshmi vjetore që taksat tuaja janë paguar.

3) Tarifa e Studimit të Pronës (Land Survey Fee) 

Kur e keni blerë shtëpinë si një rishitje (përkundrejt blerjes së një shtëpie të ndërtuar të re), institucioni juaj i kreditimit mund të kërkojë një studim të përditësuar të pronës. Kostoja për këtë studim mund të ndryshoj nga $ 700- $ 1,000.

4) Siguracioni i Pronës (Property Insurance) 

Siguracioni i pronës mbulon vlerën e zëvendësimit të shtëpisë tuaj (objektin përfshirë dhe përmbajtjen). Institucioni juaj i kreditimit do të kërkojë prova që ju jeni të siguruar që banka të mbrojë investimet e saj për kredinë e dhënë.

5) Tarifat e Shërbimit (Service Charges)

Rreth shërbimeve të reja që kërkojnë instalime fizike rrjeti në ndërtesën tuaj, të tilla si telefoni apo televizion kabllor etj, mund të kërkoj një tarifë instalimi.

6) Tarifat Ligjore (Legal Fees) 

Duke filluar nga më e thjeshta e blerjeve, të një shtëpie dhe duke vazhduar në blerje të pronave të llojeve të tjera duhet të ketë një avokat/noter të përfshirë për të shqyrtuar të gjitha dokumentet. Tregu i çmimeve varion, si dhe normat e tyre ndryshojnë më shumë në varësi të kompleksitetit të çështjeve dhe përvojës së avokatit/noterit.

7) Siguracioni i Kredisë Hipotekë (Mortgage Loan Insurance)

Në varësi të kapitalit në shtëpinë tuaj, disa nga hipotekat kërkojnë shtesë siguracionin e kredisë me hipotekë. Ky lloj sigurimi do të kushtojë midis 0.5% -3.5% të shumës totale të hipotekës. Zakonisht pagesat kryen mujore plus këstit të hipotekës suaj dhe pagesës së tatimit.

8) Tarifa e Brokerit (Mortgage Brokers Fee)

Një broker/agjent që trajton blerje me kredi hipotekë ka të drejtë të marrë pagesën nga ju si një komision në burim për të gjetur një huadhënës dhe për të organizuar financimin. Megjithatë, shërbimi paguhet për të analizuar tregun, dhe për të gjetur ofertën më të përshtatshme. Por shumë nga agjentët e hipotekave do të ofrojnë shërbimet e tyre “falas”, duke pasur koston e tyre të përfshirë në kostot e institucionin e kreditimit që e ka përfshirë atë tarifë.

9) Kostot e Zhvendosjes (Moving Costs)

Kostoja për një forcë lëvizëse profesionale mund t’ju kushtojë në rangun e:

• $ 50 – $ 100 / ora për një furgon dhe 3 punonjësit e specializuar për zhvendosje.

• 10-20% më të larta bëhen këto kosto gjatë stinëve të kërkesës dhe pikut.

10) Tarifat e Mirëmbajtjes (Maintenance Fees)

Në përgjithësi apartamenetet (Condos) kërkojnë pagesë mujore për mirëmbajtjen e zonave të përbashkëta, heqjen e dëborës, siguracionin e ndërtesës, mirembajtjen e lulishtes etj. Shpenzimet ndryshojnë në varësi të ndërtesës.

11) Cilësia e Ujit dhe Çertifikimi i Cilësisë (Water Quality and Quality Certification)

Nëse shtëpia që sapo keni blerë është e furnizuar nga uji i një pusi, duhet marrë parasysh që uji juaj duhet kontrolluar nga ekspertët tuaj lokal. Vendodhja ku do të jetoni përcakton nëse një tarifë është apo jo e aplikueshme për të vërtetuar dhe çertifikuar sasinë dhe cilësinë e ujit. 

12) Përmirësimet Lokale (Local Improvements)

Nëse qyteti ku jetoni ka bërë përmirësime lokale (të tilla si shtimi i kanalizimeve apo i trotuareve), ajo mund të ndikojë në rritjen e taksave të pronës me mijëra dollarë.

13) Taksa e Transferimit të Pronës (Welcome Tax)

Kjo taksë aplikohet kur pasuria ndryshon pronarin dhe shuma që aplikohet mund të variojë. 

Informacioni referencë nga faqja e internetit:
http://www.montrealrealestatehelp.ca/seminar_13costs

Aurel Zaloshnja
Agjent Imobiliar i Çertifikuar

Kliko më poshtë për tu drejtuar tek faqja e internetit: www.century21.ca/a.zaloshnja

Info-Montreal

E drejta e publikimeve rezervohet vetëm me lejen e autorit.

Copyright © 2017 

info-Montreal: Të bashkuar, të promovojmë shtetin e ri të Kosovës, duke reflektuar punë të mira.

Me rastin e përvjetorit të pavarësisë së Kosovës, Info-Montreal zhvilloi një intervistë me z. Mehdi Isufi (rapsod). Duke prekur tre tema, momentet e vështira të largimit nga atdheu, integrimi në komunitetin Kanadez dhe takimi me Kryeministrin e Kanadasë z. Justin Trudeau si dhe mesazhet e përcjella me rastin e veçant të festës së pavarësisë.

Info-Montreal: Z. Mehdi, për atë pjesë të komunitetit që nuk ju njohin, mund të na tregoni se kur jeni larguar nga Kosova dhe kur keni ardhur në Kanada?

Mehdi Isufi: Jam shpërngulur në fillim nga Kosova në vitin 1988, fillimisht u vendosëm në Zvicër ku kemi banuar për rreth 10 vjetë, kam qenë me statusin e azilantit dhe në përfundim nuk më është pranuar. Për këtë arsye ka qenë shumë e vështirë në vazhdim as për tu shkolluar dhe për të punuar. Kështu që zgjodhëm një vend me familjen për të jetuar, punuar e shkolluar me qëllimin për të ecur përpara. Në Kanada kemi ardhur në 27 Tetor të vitit 1998 dhe jemi vendosur drejt e në Granby.

Info-Montreal: Z. Mehdi Isufi, ç’farë ju kujtohet në momentet e dhimbshme të largimit nga Kosova?

Mehdi Isufi: Sa herë që jam larguar nga Kosova kur kam dalë për tu larguar nga shtëpia kam dalë duke qarë. Më kujtohet një moment kur ishte një kohë shumë e egër në Kosovë, ka qenë koha kur minatorët hynë në tunele në grevë urie për të kërkuar të drejtat e tyre të njeriut. Ka qenë një kohë kur njeriu nuk mund të merrte as frymë lirisht në tokat e tij, unë isha duke u pregatitur për tu larguar në udhëtim drejt Zvicrës me autobusin që kalonte përmes Serbisë. Nëna e babai im po më ndihmonin për të pregatitur e marë bukën me vete, rreth një orë para me vëllain e vogël Hajrullahun e kemi marrë sharkinë edhe çiftelinë dhe kemi nisur të këndojmë një muzikë e cila ishte më shumë vaj se këngë të Mahmut Feratit e titulluar: 


O pampor tu këputshin telat

O ka dal nana në qosh të avllisë, 

o po i fshin lotët me skaj të shamisë, 

udha e mbarë o bir,

oh po shkon në kurbet të zi.

Unë e kam përjetuar shpeshherë kur luaj me sharkinë dhe këndoj disa këngë të rilindasve tanë dhe më duket sikur jam i ulur pranë tyre dhe shpirti më loton dhe e them se vaji i burrit është kënga.

Info-Montreal: Z. Mehdi, ju jeni i talentuar dhe shumë aktiv në jetën komunitare, si në Granby ashtu dhe në Montreal ju jo vetëm i pasuroni mbrëmjet festive me këngë nga folklori e duke i shoqëruar edhe zbukuruar me tingujt me çifteli, por ju jeni po aq shumë aktiv edhe këtë e bëni me shembullin në jetën tuaj me komunitetin Kanadez në Granby. Ç’farë mund të na thoni më tepër rreth integrimit tuaj në këtë drejtim?

Mehdi Isufi: Fillimisht shumë vite më parë kam ndihmuar me përkthime familjet shqiptare që erdhën në Kingston, fjalët që u kam thënë shqiptarëve të larguar nga lufta ishin, Kanadaja është vend i paqes dhe vendi i mundësive, i punës dhe ne duhet të jemi reflektor i së mirës, dhe jam krenar për bashkatdhetarët e mi që janë integruar më së miri. Një shëmbull ky për tu dalluar ndërmejt të gjitha komuniteteve të tjera gjithashtu. Për rrjedhojë do theksoja se jam personalisht pro integrimit, por kundra asimilimit. Të ruash gjuhën, folklorin është pasuri kulturore, po ta humbim atë s’na ngelet asgjë.

z. Mehdi Isufi e z. Pierre Breton deputet Sheford PL

Unë jo vetëm punoj për Bombardier BRP Vacourt (Produkte Rekreative) por jam edhe anëtar i Bordit të zonës Chefford për Partinë Liberale në postin e Administratorit të Mardhënieve Komunitare. Miqtë që veprojmë e bashkëpunojmë në këtë zonë janë z. Pierre Breton deputet i zonës Sheford P.L., znj. Eliette Jenneau, z. Jean François Poncelet, z. François Maheu dhe shumë të tjerë në ekipin tonë. 

Info-Montreal: Pas krizës së refugjatëve nga Siria për ndihmën e kontributin tuaj për Radio Canada ju keni dhënë edhe një intervistë.

Mehdi Isufi: Nuk besoj se banoj shumë larg nga Nënë Terreza dhe uji që kemi pirë na ka bërë tejet bujar (shprehet me humor). Më beso kur them se me popullin sirian nuk më lidh asgjë por kur i kam parë teksa largoheshin nga lufta mu kujtuan ngjarjet e Kosovës. 

Dhe ndihma ime ka qenë në akomodimin sa më të shpejtë e më të mirë të familjeve të larguara nga lufta, dhe ne që e kemi vuajtur e kuptojmë më mirë. Por nuk jam i vetëm këtu dua të përmend ndërmjet të tjerëve në veçanti njeriun që dha një kontribut të veçant për refugjatët sirian ai është miku Claude Couture. Pas daljes në Radio Canada për këtë çështje në ndihmë të tyre më janë afruar shumë miq Kanadez nga Kebeku.

Kur më kujtohet sa kemi vuajtur në vitet e eksodit ka qenë e vetmja periudhe e jetës që doktori me dha ilaçe ngaqë nuk jam ndiher mirë me shëndet. Për këtë në të ardhmen kam vendosur se apartamentet të cilat administroj në një bllok prej 18, ato që do të më lirohen deri në korrik do ti rezervoj dhe do të strehoj familjet e sapo ardhura siriane.

Info-Montreal: Ju së fundmi keni takuar edhe Kryeministrin e Kanadasë në vizitën që ai kreu para pak kohësh. Ç’farë mund të na thoni më tepër nga ky takim?

z. Mehdi Isufi gjatë takimit në Granby me Kryeministrin e Kanadasë z. Justin Trudeau.

Mehdi Isufi: Isha në atë takim edhe me dy miqtë shqiptarë të mitë nga Granby z. Xhevdet Lama dhe z. Nexhat Musa. Pasi u prezantova i përcolla falenderimet e mia nga komuniteti shqiptar në Granby, Montreal e rrethina në veçanti për kontributin që jepni në mbështetje të dy shteteve shqiptare Shqipërisë dhe Kosovës. Ne do të na keni mbështetje gjithmonë dhe e pash reagimin pozitiv por edhe të habitur në sy sepse nuk e priste por e shprehu kënaqësinë dhe e priti shumë mirë atë falenderim. 

Info-Montreal: Ç’farë ju ka ngelur merak, si dhe mesazhi juaj që dëshironi të përcillni në këto ditë festive me rastin e Pavarësisë së Kosovës?

Mehdi Isufi: Në jetë njeriu pak a shumë e di si shkon, por merak e kam dhe për këtë kam lënë edhe një testament, sepse njeriut vdekja i vjen papritur. Për këtë amaneti im është që ti bashkohem dheut të tokës Pellazgo-Ilire e që të jem i mbuluar me flamurin dy krenarësh, për atë flamur të cilin i kemi dalë para tytave të armëve.

Mesazhi im përveç urimit të Pavarësisë është që gjithkush të ndihmoj e promovojë shtetin më të ri atë të Kosovës. Edhe Kosova përkundër zërave kam besim se do ta ketë ushtrinë e saj si çdo shtet në botë. Ndërsa mesazhi tjetër i drejtohet shqiptarëve në Montreal le ti lëm ndasitë mënjanë e të festojmë në të ardhmen në një sofër sepse jemi nje popull antik i evropës. 

Në përfundim, e dua Kanadanë por marrë frymë me mushkritë e Kosovës. I uroj gjithë shqiptarëve Gëzuar Pavarësinë e Kosovës si dhe zoti i bekoftë shqiptarët kudo që janë.

Info-Montreal

E drejta e publikimeve rezervohet vetëm me lejen e autorit.

Copyright © 2017

info-Montreal: “Gruaja për Gruan” në mbështetje nga Shoqata e Gruas Shqiptare në Kanada

Në Toronto ditën e dielë më 29 Janar 2017 Shoqata e Gruas Shqiptare në Kanada (Albanian Canadian Women’s Association) zhvilloi një mbrëmje të titulluar “Gruaja për Gruan” me qëllim bamirësie.

Foto: Albanian Canadian Women’s Association

Zonja Remka Huruglica, Kryetare e Shoqatës së Gruas Shqiptare në Kanada informoi Info-Montreal se organizimi i një eventi të një niveli të këtillë nuk ishte aspak i lehtë, por me qëllimin e tij për grumbullimin e fondeve dhe për të ndihmuar gruan shqiptare me të ardhura të pamjaftueshme në Kosovë dhe Shqipëri u bashkuan shumë përfaqësues, që iu përgjigjën pozitivisht ftesës së saj. 


Zonja Huruglica në emër të Shoqatës së Gruas Shqiptare në Kanada dëshiron të falenderoj Z. Mark Jagg Politikan aktiv në mbështetje të grave, Z. Toni Sufaj Kryetari i “Shoqatës Shqiptare Vatra në Mississauga” në Provincën e Ontarios, Z. Rikard Shpori ish-Kryetari i “Bashkësisë Shqiptare të Kebekut në Montreal”, si dhe Z. Bes Ymeri Anëtar i Kryesisë së “Shoqatës së Bashkesisë Shqiptaro-Kanadeze” në Toronto, dhe shumë mbështetës të tjerë.


Të ftuarit u njohën gjithashtu me ekipin drejtues si dhe me disa nga projektet kryesore të kësaj Shoqate si dhe me punën e palodshme të zhvilluar deri më sot, duke u gjendur pranë grave që janë në nevojë.


Në nder të të ftuarve u organizua një mbrëmje e cila vazhdoi deri në orët e para të mëngjesit, të shoqëruar nga tingujt e muzikës shqiptare. Të ftuarit shijuan muzikë nga Grupi Djemtë e Torontos (Toronto Boys) me këngëtarët Z. Lorenzo Dushi e Z. Sami Pacolli, të shoqëruar nga muzikantët Z. Shkëlqim Tafaji dhe Z. Gazmir Topciu.


Pjesëmarësit e pranishëm shijuan mbrëmjen, vallëzuan e kënduan së bashku, nuk munguan as duartrokitjet dhe fotografitë e shumta të përbashkëta për ti ruajtur si kujtime të veçanta. 


Info-Montreal

E drejta e publikimeve rezervohet vetëm me lejen e autorit.

Copyright © 2017