info-Montreal: Fillojnë rregjistrimet për Shkollën Shqipe Nënë Tereza në Montreal


Dr. Armend Kosumi në bashkëpunim me Bashkësinë Shqiptare të Kebekut në Montreal zhvilloi sot seminarin “Fëmijë kudes dhëmbët”. U trajtuan disa tema mbi higjenën dentare, llojet e ushqimeve, kujdesi për dhëmbët edhe disa udhezime për fëmijët.


Gjithashtu për komunitetin shqiptar në Montreal u prezantua nga z. Nehat Kaloshi kryetari i BSHKM, Prof. Gramoz Isufaj dhe u njoftua për rihapjen e Shkollës Shqipe Nënë Tereza në ambjentet e Kolegjit Marianopolis në Montreal.


Prof. Gramoz Isufaj vjen me një eksperiencë të gjatë pedagogjike shumëvjeçare mësimdhënieje në Matematik-Fizik-Informatik si në Shqipëri dhe Kanada. Nga eksepriencat e tij më të rëndësishmet mund të përmendim këtu atë në Shkollën Harry Fultz në Tiranë apo drejtues shkolle, si edhe mësues në Kolegjin Privat Elite së fundmi në Kanada.

Shkolla Shqipe Nënë Tereza filloi rregjistrimet sot në ambientet e Kolegjit Marianopolis. Z. Nehat Kaloshi shpjegoi për info-Montreal se që ditën e sotme pas njoftimit pati të rregjistruar dhe njoftoi komunitetin shqiptar se janë çelur rregjistrimet dhe mund të kontaktoni me Bashkësinë nëse jeni të interesuar të rregjistroni fëmijët tuaj.

Shkolla Shqipe do të zhvillohet çdo ditë të diele dhe do të ketë gjithashtu një tarifë modeste rregjistrimi.

Profesor Isufaj i shpjegoi prindërve më tej se do të ketë një program mësimor standart për fëmijët duke e përshtatur me nivelin e grupit dhe do të ketë gjithashtu edhe aktivitete dhe mësim mbi historinë e njohuri të tjera plotësuese.

Për më tepër informacion ju lutem të ndiqni faqen e Bashkësia Shqiptare Montreal në Facebook.

info-Montreal

E drejta e publikimeve rezervohet vetëm me lejen e autorit.
Copyright © 2017

Liberalizimi i tregut të Universiteteve Shqiptare

Liberalizimi i tregut të Universiteteve Shqiptare, ëndrra e Prof. Dr. Gramoz Pashkos, sot një realitet.

20140214-125300 pm.jpg
Prof. Dr. Gramoz Pashko (Rektorit të Universitetit të parë privat në Shqipëri, University of New York, Tirana, Qershor 2006) Copyright © Foto nga E.D.

Ditët e fundit debati për Universitet u shfaq përsëri në Parlamentin Shqiptar. Shpresoj përmirësimet në ligj të rrisin konkurueshmërinë dhe cilësinë e Universiteteve Shqiptare, ndërmjet atyre Shtetërore dhe Private. Profesor Pashko ndër te parët për liberalizimin partiak, për liberalizimin e ekonomisë, do të ishte i pari për liberalizimin edhe të tregut të dijes.

Referuar një publikimi të renditjes ndërkombëtare të universiteteve, përfshi këtu një analize edhe të atyre Shqiptare, duket qartë që pas dymbëdhjetë viteve që nga çelja e universitetit privat të parë, sot në vendin tonë kjo renditje të kryesohet nga një Universitet Privat. Në vendin e dytë vjen universiteti Shtetëror që ka pasur monopolin drejtues prej vitesh në treg, duke qenë i vetmi Universitet në vend e mos pasur të tjerë deri në tetor të vitit 2002. Dhe në vendin e tretë do të renditet universiteti i themeluar nga Profesor Pashko. *(Referuar listës së renditjeve të universiteteve shqiptare e cila ndodhet në fund të faqes)

Prof. Dr. Gramoz Pashko i cili ishte Ekonomisti Liberal ndër të parët, Politikani i balancuar, Akademiku dhe themeluesi i Universitetit të parë Privat në Shqipëri. Që sot është ndër tre më të mirët në Shqipëri referuar kjo studimit të mëposhtëm. Sot mund të shprehemi me të drejte që liberalizimi i tregut te Universiteteve do te sillte një dobi në zhvillimin ekonomik dhe intelektual të një Kombi. Ndonëse është akoma herët për të folur, sepse rezultati vjen me kohën, por mund të themi që jemi në rrugën e duhur. Në këtë klasifikim janë renditur mbi 20 mijë Universitete nga e gjithë bota, dhe që lista kryesohet nga ato më me emër në Amerikë.

Ajo shprehja “sa herë që hapet një shkollë mbyllet një burg” është e gjetur, dhe nëse rregullat janë të pa-anëshme dhe që rrisin kontrollin dhe konkurueshmërinë dhe të ndëshkojnë abuzuesit, në këtë rast vendi do të përfitojë akademikisht maksimalisht. Shkollat profesionale janë gjithashtu një domosdoshmëri në shoqërinë shqiptare.

Shpesh herë në seminaret e Prof. Pashkos në vitin 2005, në lëndët ekonomike si Ekonomia e Shkallës së Bashkimit Europian apo Historisë së Ekonomisë Botërore ku ai ishte njohës i shkëlqyer, do të na shpjegonte me pasion domosdoshmërinë e liberalizimit të tregut Universitar shqiptar, i cili do të sillte një rritje të nivelit akademik, dhe ekonomik në tërësi.

Rektorit të parë të Universitetit Privat në Shqipëri mund ti përgjigjemi që ëndrra e tij e fundit është një realitet. Tregu Universitar shqiptar është i liberalizuar, tashmë ngelet vetëm për tu përmirësuar sistemi më tej. Qëllimi i përfundimtar është ruajtja dhe depolitizimi në sistemin arsimor, në mënyrë që Universitetet Shqiptare të prodhojnë konkurueshmëri me Universitet më të mira Botërore.

Ermir Dardha
14.02.2014

*Referencë Renditja e Universiteteve Shqiptare: webometrics.info/en/Europe/Albania

Publikuar:

Gazeta Illyria Press, Nju Jork, SHBA, Date 14.02.2014.

Tribuna Shqiptare, Montreal, Kanada, Date 14.02.2014.

Gazeta Flas Shqip, Toronto, Kanada, Prill 2014

Copyright © 2014

Prezantimi i Autorit

20140209-084632 am.jpg
ERMIR DARDHA, ka lindur në qytetin e Beratit në vitin 1979. Fëmija i vogël në një familje muzikantësh, nga prindërit Sali Dardha dhe Afërdita Kryemadhi, dy mësues violine dhe themelues së shkollës së Muzikës, Berat. Ndërsa motra Persida Dardha violiniste e talentuar, e cila ka luajtur dhe luan në shumë orkestra me emër në Europë.

Për herë të parë ai do të largohej drejt Turqisë për studime në vitin 1994. Në vitin 1999 largohet drejt Britanisë së Madhe, dhe në vitin 2001 përfundon studimet kolegjiale profesionale në degën “Informacion Komunikim dhe Teknologji” në Kolegjin e Lestër-it, Angli. Më tej në vitin 2006 është diplomuar në dy disiplina në Menaxhim dhe Mardhënie Ndërkombëtare. Ai në të njëjtin vit do të zgjidhej nga studentët “President i brezit të parë të ish-studentëve të Universitetit të Nju Jork-ut, Tiranë dhe Nju Jork, post të cilin do ta mbante nga viti 2006-2008.

Po në të njëjtin vit akademik 2006-2007 do të fillonte karrierën akademike si Lektor i jashtëm në Universitetin Aleksandër Moisiu Durrës, në “Hyrje në Shkenca Politike”, dhe Asistent në “Menaxhimin e Marrëdhënieve Ndërkombëtare nëpërmjet Ligjit Ndërkombëtar” për Universitetin e Nju Jork-ut, Tiranë.

Në vitin 2009 do të përfundonte studimet në nivelin Master në degën Administrim Biznesi dhe do të mbante pozicione të rëndësishme nga viti 2007-2012 si Menaxher Klientësh Korporativ, Drejtues Agjensie Banke dhe Koordinator i Mardhënieve me Publikun për ProCredit Bank, Shqipëri.

Studimet nga 1999-2009 do ti kryente në gjuhën Angleze.

Me familjen, do të zhvendosej në Shtator të vitit 2012 me banim në Montreal, Kanada, nën programin e talenteve që pranon ky shtet nga e gjithë bota. Gjithashtu në 2012-2014 do të përfundonte studimet për gjuhën Frënge në Universitetin e Kebekut në Montreal.

Në vitet e fundit, do të publikonte artikuj Ekonomik dhe të Historisë së Diplomacisë Shqiptare, Analiza Ekonomike, dhe për Kulturën në gazetat shqipfolëse në Nju Jork, Kanada, Kosove dhe Shqipëri. Gjithashtu, artikuj akademik në nivel shkencor në Anglisht, Frengjisht, dhe pjesmares edhe në debate shkencore në Italisht.

Në përfundim, drejtimi institucional, apo bankar, administrim dhe menaxhim korporativ, janë disa nga eksperiencat e mëparshme. Ndërsa në të ardhmen dëshirohet të vijoj me karrieren Bankare si edhe me studimet Doktorale në Shkenca Politika Ekonomike përkatësisht për integrimin e Ballkanin Perëndimor në Bashkimin Europian kryesisht me fokus në shtetet shqipfolëse të këtij rajoni.

Copyright © 2014

150 Vjetori Jubilar i Lindjes së Edith Durham-it nga Ermir Dardha

Quote

150 Vjet nga Lindja e Edith Durham

20131216-212618.jpg Foto Edith Durham

Mary Edith Durham ishte vajza dhe fëmija e parë nga tetë fëmijët e Dr. Arthur Eduard Durham kirurg me emër në Londrën e asaj kohe. Por atë do ta bënte të veçantë dhe do ta pasuronte me shumë njohuri ardhjet e shpeshta për rreth 20 vite rresht, vizita që ajo do ti kryente së shumti në Ballkan dhe më ne veçanti ne trevat shqipfolëse pergjatë viteve 1903-1921. Ajo gjatë këtyre vizitave do të studionte artin dhe folklorin e zonave që i përshkroi jo pak herë. Më pas me njohjen e mirë do të përkrahte pavarësinë e trojeve shqiptare dhe të bëhej mbrojtëse e Çështjen Shqiptare në arenën ndërkombëtare. Znj. Durham gjithashtu ishte njohëse e mirë e gjuhës shqipe dhe sërbishtes.

Edith Durham një personazh që nuk duhet harruar kurrë, apo nuk duhet neglizhuar asnjëherë. Lindur në datën 8 Dhjetor në vitin 1863 e cila daton me 150 vjetorin e lindjes së saj sivjet. Pikërisht për këtë ditëlindje jubile të saj i ndihesha borxhli të shkruaja disa fjalë për veprën e saj e cila duhet përkujtuar nga të gjithë ne. Ajo gjithmonë do të shprehej me thjeshtësi dhe modesti pergjatë gjithë jetës, përfshi këtu dhe çastet e fundit të saj. Pavarësisht, titujve që i kanë dhënë shqiptarët në nder të punës së saj në Çështjen Shqiptare, ajo
më e veçanta ishte “Mbretëresha e Malësisë” një titull që e kurorëzon më së miri jetën dhe veprën e saj.

Në vijim, kam lexuar jo pak për të, por po e filloj t’ju tregoj nga fundi me një përmbledhje të aktivitetit të saj. Mendoj se do ta përzgjidhja të shkruaja këtë artikull modest si dhuratë për ditëlindjen e këtij njeriu thjeshtësisht të madh. Theksoj, që vetëm një njeri si ajo do të mund të mendonte për një komb që nga momenti që e njohu e deri në fundin e saj. Kërkova të gërrmoja më tepër këtë periudhë e cila përkon me muajt e fundit të jetës së saj. Qershor- Nëntor 2013 pikërisht ne këtë periudhë përpara pesëdhjetë viteve në datën 25 nentor ate datë që ndëroi jetë, dhe do ti përfundoja shënimet në ditën e lindjes se saj datë 8 Dhjetor, e më pas do të filloja ti hidhja në të pastër. Kam veçuar informacione të pafundme që kam mbajtur shënim të denja për një libër, por me ju po ndaj këtë përmbledhje për ditëlindjen e saj të artë.

Në 30 Qershor 1944, ajo do të shkruante një letër e cila i ishte drejtuar Z. Pani Kryeredaktorit të Gazetës Dielli në datën 12 Gusht 1944, në Boston ku ndër të tjera do të shkruante se që prej tetorit të vitit të mëparshëm shëndeti i ishte përkeqësuar dhe të 80-tetedhjetat do të shprehej në atë shkrim do të ishin një ngarkesë e madhe për tu mbajtur sepse fuqitë po i dobësoheshin, dhe krahët po i priheshin, me kohën e cila nuk ndalet por përkundrazi ecën shpejt. Por përsëri ajo shprehej krenare sepse edhe pse me pushime e ndalesa të shpeshta mund të dilte nga shtëpia dhe të bënte pazarin tek një dyqan i lagjes që ndodhej jo shumë larg prej nga banonte. Edhe pse në pleqerinë e saj te thellë ajo do të ishte e mprehtë në shkrimet e saj, do të falenderonte miqtë e saj shqiptarë që e ndihmonin, nga ana tjetër dhe do të kërkonte ndjesë për mungesën e radhës që do të kryente në takimet e Shoqates Anglo-Shqiptare, por që kërkon me ngulm të ketë korespondencë e të jetë në korrent nëpërmjet miqve të saj të vjetër anglez që do të ishin prezent. Më tej, ajo do të shprehej përsëri për ngjarjet e ditës të asaj kohe, duke shpresuar që lufta të përfundonte para krishtelindjeve të atij viti. Por me një kthjellesi për tu admiruar ajo do të shkruante se kur të vinte paqja, ata shqiptarë që kishin luftuan trimërisht kundër Italianëve dhe Gjermanëve, të ishin të lirë të përzgjedhin një Qeveri e cila do të zgjedhë më të mirën për Shqiperinë. Ndër të tjera ajo do të shkruante që Londra ishte ato ditë në bombardime të drejtuara pa pilot, e shume pak e arrinin shënjestrën nga viti 1940-41, sepse shumica rrëzoheshin nga kundërajrorët britanik por që zhurma e këtyre të fundit do t’ja prishte gjumin dikujt tjetër. Përkundrazi, as që nuk do të ishin aq të rënda si ato të cilat kishte përjetuar Znj. Durham gjatë rënies së Perandorisë Osmane dhe Luftrave Ballkanike. Sepse, ajo ishte shpesh gjendur nën bombardime dhe armë zjarri sidomos në periudhën e luftrave Ballkanike vitet 1912-13 kohë e cila nuk kishte të krahasuar. Duke na shpjeguar më tej për situaten e rëndë në Londër të krijuar nga lufta si dhe bombardimet e vazhdueshme ajo përshkruan se muajt e Verës të atij viti do të ishin të thatë dhe thuajse pa shi, uji për rrjedhojë ishte me pakicë e përdorej me kursim dhe të gjitha ushqimet do të ekonomizoheshin dhe çmimet ishin të kontrolluara, por qē gjithmonë e kishte mendjen tek njerëzit nën pushtim që vuanin shume herë më shumë, në veçanti tek shqiptarët. Në fund ajo uron që luftes ti vinte fundi para Krishtëlindjeve dhe të falenderonte dhe uronte të gjithë miqtë e saj shqiptarë. Në përmbyllje siç e kishte zakon gjithmon do të shkruante emrin, mbiemrin dhe datën, por në dallim në këtë letër sikur ta kishte kuptuar që do të ishte ndër korespondecat e fundit ajo shkruan “përshendetje të përzemërta nga mikesha juaj e vjetër, Znj. Edith Durham. E theksoj e vjetër jo në kuptimin që njiheshin prej dekadash por, sikur kishte bërë një pakt me jetën e po i dorëzojej, të vjetër në kuptimin e moshuar, ose këtë ndjesi më përcolli. Kjo ishte letra që më preku më shumë.

Ajo do të ndërronte jetë në 25 Nëntor 1944 në Rrugën Glenoch në këtë banesë në Londër pak ditë përpara se të mbushte 81 vjetë jetë.

20131216-203414.jpgNë foto shtëpia në të cilën banoi ndodhet akoma dhe sot në adresen 36 Rruga Glenoch, Londer NW3 në Katin e 3-të (Papafingo) Znj. Edith Durham jetoi aty nga viti 1921 deri në ditët e fundit.

Por cila ishte Znj. Edith Durham ajo do të ishte gjithshka, udhëtuese, artiste, publiciste dhe shkrimtare e cila ishte bërë një autoritet mbi Ballkanin dhe në veçanti për Shqipërinë. Ajo zyrëtarisht ishte korespondente e “The Times”. Për mua një dëshmitare e kohëve të vështira të të gjithë shqiptarëve.

Edith Durham u edukua në Kolegjin e Bedford-it në Anglinë qëndrore, dhe më pas ajo studioi në Akademinë Mbretërore të Arteve, ajo kishte një talent për pikturën me bojra uji dhe vaji dhe në rininë e saj ajo pati disa ekspozita të sukseshme në Akademine Mbreterore të Arteve. Gjithashtu nga vizitat në Ballkan ajo do të pikturonte veshjet popullore dhe do të dokumentonte me detajin e piktorit veçorinë e traditave, zakoneve etj. Ndërmjet librave të shumtë që ka publikuar në fillimet e saj duhet përmendim edhe volumet me ilustrimet e zvaranikëve “Historia Natyrore Kembrixh” më tej ajo vijoi udhëtimet e saj të cilat datojnë që në vitet e para te shekullit të kaluar.

Ajo do të merrte titullin nga vetë shqiptarët titullin Mbretëresha e Malësisë dhe ajo do të vizitonte dhe të binte në dashuri me Shqiperinë dhe që prej asaj kohe Çështja Shqiptare do të bëhej edhe çështja e saj. Dhe do te kthehej shpesh ne Shqipëri.

Ajo më pas do të shkruante se ndaj Pavarësisë së Shqiperisë ishin bërë shumë gabime, dhe që Shqiperia duhej riveshur per ti sh’bërë gabimet, dhe shkruajti librat “Brenga e Ballkanit” në vitin 1905, më pas do të botonte në vitin 1909 librin “Shqipëria e Epërme” në vitin 1914 librat me tituj “Lufta e Shkodrës”, “Lëmshi Ballkanik Njëzet Vjeçar”. Ajo do të bënte një punë sensibilizuese dhe do të ndihmonte opinionin publik Britanik mbi situaten në Ballkan. Si dhe do të ishte kritike ndaj qëndrimit të politikave të jashtme të Anglisë ndaj Shqipërisë. Më tej ajo do të publikonte në vitin 1925 volumet “Krimet në Sarajevo”, dhe në vitin 1928 “Disa tradita dhe zakone fisnore e ligje nga origjina e Ballkanit”. Gjithashtu ajo ishte edhe partnere në Institutin Antropologjik Mbretëror që prej vitit 1908 etj.

Do ta veçoja në një kornizë floriri figurën e saj edhe do ta quaja Znj. Durham Diplomaten e rreshtit të parë të Shqiperisë të porsalindur të asaj kohe, gurin themeltar të historisë së diplomacisë Shqiptare. Ajo shumë modeste e quante vehten sekretare të Shoqates Anglo-Shqiptare pozicion që e luante me rëndësi dhe pasion. Ajo do të ruante një korespondencë të pastër të pa influencuar nga politika e brendshme e vendit të asaj kohe dhe gjithashtu skeptike ndaj politikanëve të periudhës. Do të kishte korespondeca të vazhdueshme edhe me Shoqaten Vatra në Nju Jork dhe shumë shqiptarë të tjerë nga diaspora. Falë kësaj pune të fortë të Shoqatës Anglo-Shqiptare në datën 17 Shkurt 1921 Shqipëria do të njihej ndërkombëtarisht në Institucionin Ndërkombëtar të asaj kohe para-ardhës të “Kombeve te Bashkuara” të quajtur “Liga e Kombeve” në të cilin luajti një rol kyç të rëndësishëm edhe Znj. Durham. Ajo së dyti do të admirohej për punën e saj nga vetë I.Qemali, F.S.Noli, si dhe Mbreti Zog etj, por për mua ajo do të ishte edhe një akademike e cila do të percillte “Historinë” ashtu siç do ta përjetonte, e vetëm pasi ta kishte shkelur e vuajtur vetë. Së fundmi një vlerë tjetër që i duhet njohur ishte edhe mbështetja dhe kontributi qe i bënte gjuhes shqipe me librat shqip në shkollat e para Amerikano-Shqiptare në Korçë përpara shpalljes së Pavarësisë së Shqiperisë. Vazhdimisht ajo do të dërgonte artikuj në gazeta të ndryshme prestigjoze të kohës deri në çastet e fundit.

Në këtë përvjetor lindje nuk desha t’ju përcjell ndjenjën e humbjes së saj, theksoj se edhe në momentet e fundit ajo do të mendonte për të gjithë ne, por në fokus kam ndjenjën e suksesit të veprave të saj, në përfundim që ne shqiptarët do ti jemi mirënjohës përjetë dhe do ta kujtojmë gjithmonë.

20131216-214125.jpg Pikturë e Edith Durham në udhetimet me kuaj që kryente ne zona të thella.

Ermir Dardha
08.12.2013

Publikuar:
Tribuna Shqiptare, Montreal, 17.12.2013

Illyria the albanian-american Newspaper, New York, 17.12.2013

E drejta e publikimeve i rezervohet vetëm autorit. Copyright (c) 2013-2014

Présentation de L’Albanie Européene

L’État Albanais et L’Albanie fait partie des pays Européens

20131210-225851.jpg
Thème general
l’Albanie a toujours été entre deux civilisations l’occident et celle de l’est!

Thème spécifique
(L’état Albanais) L’Albanie fait partie de L’Europé

Development
1. Langue Albanise
a) Lettre Latin (L’alphabet 14.11.1908)
b) Vieux langue d’Europe

2. L’héro National
Scanderbeg 1405-1468
Papa Piu II (Protecteur)

3.L’harmonie Religieuse
a) Catholique
b) Orthodoxe
c) Musulman & Bectachi
d) Sans religion

Conclusion: L’Albanie et Kosovo (Et aussi les autre pays Albanophones) doive prendre absolument le statut de candidat à l’Union Européenne et biento devenir des pays d’Europé, le droit européenne et de l’humanite il von etre aplique sur la population Albanophone.

Presentation de L’Albanie Européene
Par Ermir Dardha 11.12.2013
Universite De Québec À Montréal

Copyright © 2013

ALBANIA’S HISTORY OF RECOGNITION BY THE LEAGUE OF NATIONS, by E.Dardha

Albania was admitted as member of the League of Nations on February 17th 1921.

We have to be thankfull for this to Colonel the Hon. Aubrey Herbert the mastermind, initiator and founder of the Anglo-Albanian Association. Started three years earlier on February 28th, 1918 when the Association called a meeting at the House of Commons. The purpose was the reconstruction of society “for maintaining the rights and welfare of Albania”.*

In this meetings there were present: Lord Lamington, Major the Hon. George Peel, M.P., Mr. H. W. Nevinson, Mr. Mark Judge and joint Hon. Secretaries M. Edith Durham with Mr. Paget. The executive council was formed by Colonel Herbert as President, Lord Lamington Vice-President, Dr. C. W. Cunnington, Mr Morton F.Eden, Colonel the Hon. Walter Guinness, M.P. ( now Lord Moyne), Colonel the Hon Cuthbert James, M.P., Mr. Mark Judge, Mr. C. F. Ryder, Mr. E. McRury, Major George Paget and General George Phillips. The Hon. W. Ormesby Gore, M.P., (now Lord Harlech), Lord Treowen, Sir Samuel Hoare, M.P., Colonel Amery, M.P., and other members of the Association. Thanks to the guiding force and influential friends of Colonel Herbert in both Houses, Albania became a member of the League of Nations.

We should be thankfull also to the important role of secretarial work of M. E. Durham which regularly wrote to the media, Individuals or drafting questions as directed to the Council and we can finally read them nowdays.

The Anglo-Albanian Society terminated its work after the recognition of Albania by the League of Nations (1919 – 20th Avril 1946) an Intenational Organisation that existed before and later was replaced by the United Nations.

References.*

Article: New Times and Ethiopia News, October 1941
Miss Durham and Albania

Book: M. Edith Durham “Albania and The Albanians” Selected Articles and Letters 1903-1944, Introduction by Harry Hodgkinson, Edited by Bejtullah Destani. 2001 The Centre for Albanian Studies.
*Pages 205-206

Link:League of Nations, Wikipedia, October 11th 2013
League of Nations

20131012-191322.jpg
In this photo the House of Edith Durham which was the administrative base of the Anglo-Albanian Society from 1918 to 1921.
71, Belsize Park Gardens, London NW3

A summary by Ermir Dardha
October 12th, 2013

Une présentation de l’auteur, l’histoire Albanaise et l’éducation.

Je suis une personne du monde!

Je m’apelle Ermir Dardha; ça veut dire en français (Ermir) Bonarome, Dardha Poire. Une fois que vous avez appris mon nom vous avez appris les deux premiers mots de la langue Albanaise.

20130914-180441.jpg
Je suis né en 1979 dans une vieille ville de 2500 années Berat, aujourd’hui protégée par L’UNESCO. Mes parents étaient professeurs de violon à l’école de la Musique de cette ville. Ma soeur, elle est violoniste aussi, elle s’appelle Persida et elle habite à Namur la capitale francophone de la Belgique. Elle joue dans l’orchestre Philarmonique Royale à Brussels .

20130914-181113.jpg
Je viens d’un pays qui a toujours été occupé par les étrangers. Avant Jésus-Christ, l’empire Romain, et après Jésus-Christ, l’empire Ottoman, séparé en manière injuste par la guerre de Balcan, presque 50% du territoire et de la population Albanaise a été donné à Montenegro, Serbie (Kosovo maintenant un pays libre), la Macédonie et le nord territoires de la Gréce! Par la décision à la Conférence Des Embassadeurs à Londres en 1913. L’Albanie a obtenu son indepéndance en 1912. On a été occupé par les Italiens et par les Allemands. Après la deuxuième guerre mondiale, la dictature Comuniste de 1943-1991. Et maintenant depuis 20 années de transition, on vit mais avec beacoup de problemes politiques, économiques et sociaux. Mais à la fin j’aime l’Albanie et les Albanais.

20130914-182026.jpg
(Mère Téresa était aussi Albanaise)

J’ai étudie en Angleterre, à Leicester. J’ai terminé les études universitaire à l’Université Américaine, en concentration Gestion et Relations Internationales. J’ai aussi obtenu une Maîtrise en Administration des Affaires. Je travaillais tous le jours pendant mes études. Je donnais des leçons à l’université et j’ai aussi travaillé pour une banque et j’ai beaucoup voyagé dans la région Balcanic et en Europe.

Je suis une personne du monde, j’aime mon pays et je suis un granule de sable mais je suis heureux de vivre à Montréal.

Ermir Dardha
MBA, B.Sc & B.A

Révisé(e)s et édité(e)s par:
Alisa Leskaj
Prof. Bruno Bernard

Universite Du Québec Á Montréal (UQÁM)
10 Septembre 2013