Themelohet Shoqata e Gruas Shqiptare në Kanada

Në datën 29 Maj 2016 u themelua Shoqata e Gruas Shqiptare në Kanada e cila pritet si fillim të zhvilloj veprimtarinë e saj gjerësisht në Toronto dhe rrethinat e saj. Për të kuptuar më tepër rreth kësaj ne zhvilluam një intervist me themeluesen e Shoqatës Znj. Remka Huruglica.

Si lindi ideja për krijimin e Shoqatës së Gruas Shqiptare në Kanada?

Gjatë viteve që kam jetuar në Kanada jam njohur me zonja të mrekullueshme e shumë dëshmi të vlerave të tyre i kam ndarë me publikun nëpërmjet emisionit Radio e Diel. E frymëzuar nga arritjet e tyre unë mendova të krijojmë Shoqatën e Grave Shqiptare të Torontos që ti japim mundësi të gjitha grave nga të gjitha trevat të ndajnë mes tyre sukseset si dhe të mbështesin njëra-tjetrën në sfidat e jetës. Ne jemi nëna, bashkëshorte, motra, shoqe, kolege dhe aktiviste në komunitet. Përballemi me një jetë me shumë funksione dhe mundohemi të mos lëmë pas dore asnjë detyrë. Prandaj një shoqatë e tillë do ti ndihmojë gratë të bashkëpunojnë me njëra-tjetrën për një qëllim të përbashkët atë të argëtimit.


Cili është misioni dhe forma apo struktura e organizimit të Shoqatës së Gruas Shqiptare në Kanada, disa fjalë rreth statutit të saj?

Misioni i kësaj shoqate është lehtësimi sadopak i gruas nga rutina dhe shqetësimet e përditshme nëpërmjet pjesëmarrjes në aktivitete argëtuese, sportive, kulturore e artistike në zonën e Torontos (GTA), Kanada, Amerikën e Veriut etj. Duke patur një shoqatë aktive tonën ne u trashëgojmë fëmijëve tanë kulturën e bashkëpunimit, trashgiminë e traditave tona të çmuara dhe virtytet e figurës së gruas së emancipuar dhe bashkëkohore shqiptaro-kanadeze.

Përsa i përket strukturës Shoqata është e hapur dhe demokratike pa kurrfarë hierarkie/kryesie etj. Unë jam themeluesja e Shoqatës ndërsa të gjitha anëtaret janë të mirëpritura të japin idetë e tyre për ç’do aktivitet. Ç’do vendim do të merret sipas miratimit të shumicës. Komunikimi do tê kryhet kryesisht me email dhe takime të hapura ku të gjitha janë të ftuara. Statuti i hollësishëm do të përpilohet gjatë aktiviteteve me modifikimet e duhura.

Si mund të anëtarësohesh në Shoqatën e Gruas Shqiptare në Kanada?

Anëtarësimi është i lirë pa kuotë vjetore. Në qoftë se do të dëshironin të jepnin diçka si sponsorizim janë të mirëpritura por jo të detyruara.

Cila planifikohet të jetë adresa si dhe mjetet e kontaktit nëse njerëzit dëshirojnë t’ju kontaktojnë?

Si fillim kontakti do të jetë në rrjetin social në facebook në faqen Albanian Canadian Woman’s Association. Aty janë të gjitha kontaktet email, numër telefoni etj. Shoqata do të ketë faqen e internetit (Website-in) dhe një zyrë për takime të ndryshme.


Ç’farë projektesh apo aktivitetesh ka në plan të zhvillojë Shoqata e Gruas Shqiptare në Kanada?

Një nga aktivitetet më kulminante vjetore të shoqatës do të jetë festa e 8 Marsit ku do të shpallet edhe Gruaja e Vitit ndër shumë nominimeve. Gjithashtu aktivitete si Festa e Halloween etj. Shoqata mirëpret çdo ide të grave për ta pasuruar më tej spektrin e llojeve të veprimtarive.


Si mendoni si do të mund të realizohet e konkretizohet ndihma nga kjo Shoqatë drejt vajzave shqiptare, a keni ura me shoqata të ngjashme Kanadeze?

Siç e përmenda edhe në misionin e Shoqatës ne do të përpiqemi të mbështesim njëra-tjetrën në sfidat në që përballemi në jetë. Ne mendojmë të krijojmë një fond me donacione nga mbrëmjet fundraising që do të organizojmë, nën mbështetjen e sponsorave tanë, banking shitje etj. Krijimi i Shoqatës sonë u mirëprit nga biznesmene si Limoza Demiri të cilën e falenderojmë për sponsorizimin e aktivitetit të parë atë të hapjes. E cila u shpreh për bashkëpunim e mbështetje të vazhdueshme të aktiviteteve tona, një prej të cilave është përkrahja e grave në nevojë. Kemi filluar negociatat edhe me shoqata simotra në Kanada. Por duhet pak kohë sa të përgatitemi që të vendosim lidhje me shoqata të ngjashme. Ne kemi privilegjin të jemi gra shqiptare e kanadeze dhe gëzojmë të drejtat të bashkëpunojmë për të drejtat e grave kudo në botë.

Ermir Dardha

Illyria the albanian-american newspaper

Kanada, 2 Qershor 2016

E drejta e publikimeve rezervohet vetëm me lejen e autorit.

Copyright © 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s