DEKLARATA E HAGËS

Liderët botëror u mblodhën në Samitin mbi Sigurinë Nukleare, në Hagë, Hollandë 23-24 Mars 2014.

20140325-085345 pm.jpg

1. Liderët të rëndësishëm të shteteve si Kanadasë, Francës, Gjermanisë, Italisë, Japonisë, Britanisë së Madhe, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, gjithashtu Presidenti i Këshillit Europian dhe Presidenti i Komisionit Europian u takuan në Hagë dhe u shprehën në ri-konfirmimin, mbështetjen, integritetin territorial dhe Pavarësinë e Ukrainës.

2. Ligji ndërkombëtar e ndalon aneksimin e pjesërisht apo total të një territori të një shteti nëpërmjet përdorimit të forcës. Të bësh diçka të tillë do të thotë të shkelësh parimet mbi të cilat sistemi ndërkombëtar është ndërtuar. Pjesëmarësit dënuan referendumin ilegal të mbajtur në Krime në kundërshtim kjo me kushtetutën e Ukrainës. Gjithashtu shprehen ata më tej në “Deklaratën e Hagës” datë 24 Mars 2014, dënohen fuqimisht veprimet e Rusisë në aneksimin e Krimesë në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar dhe obligimet specifike ndërkombëtare. Asnjë veprim nuk i njihet kësaj të fundit.

3. Sot, rikongirmohet që veprimet e Rusisë do të kenë pasoja madhore. Kjo thyerje e ligjit ndërkombëtar është shkelje serioze rregullit dhe ligjit për të gjithë botën dhe kjo prek të gjitha kombet. Në përgjigje të shkeljes së sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës nga Rusia, dhe kjo në përgjigje të këtyre veprimeve ilegale, individualisht nga këto vende dhe bashkarisht janë vendosur një shumëllojshmëri sanksionesh kundrejt Rusisë, dhe atyre individëve, dhe entiteteve përgjegjëse. Shtetet pjesëmarëse qëndrojnë gati të shtojnë veprime të koordinuara me sanksione në sektor të tjerë që do të rrisin impaktin negativ mbi ekonominë Ruse, nëse Rusia vazhdon dhe përkeqëson situatën.

4. I kujtohet Rusisë për detyrimet ndërkombëtare, përgjegjësitë e saj përfshi këtu dhe ato për ekonominë botërore. Rusia ka një zgjedhje të pastër për të bërë. Komunikimet Diplomatike qëndrojnë të hapura për uljen e tensionit në lidhje me situatën, këto veprime inkurajohen që të merren nga Qeveria Ruse. Rusia e ka të detyrueshme të respektoj integritetin territorial dhe pavarësinë e Ukrainës, dhe kjo në dobi të ofertës ndaj saj në ndërhyrje dhe mbikqyrje ndërkombëtare të adresojë çdo shqetësim legjitim.

5. Federata Ruse mbështet Organizatën pēr Siguri dhe Ko-operim në Europë në Misionin Special Monitorues në Ukrainë është një hap në drejtimin e duhur. OSCE sheh si zgjidhje vendosjen e shpejt të misionit në mënyrë që të lehtësoj dialogun në terren, të ulë tensionet dhe të promovoj një normalizim të situatës, dhe pranohen të gjitha palët në sigurimin e Misionit Special Monitorues, nga antarët me pasjen e një rruge të sigurtë përgjatë me Ukrainën në plotësimin e këtij mandati.

6. Ky Grup shtetesh u mblodh sepse ndajnë të njëjtin mendim për zgjidhjen e situatës dhe ndan të njëjtat përgjegjësi. Veprimet e Rusisë në javët e fundit nuk janë konsistente. Nën këto rrethana, ky grup si rrjedhoj nuk do të marrë pjesë në Samitin e Soçit që është planifikuar. Do të pezullohet pjesmarrja ne G-8 deri sa Rusia të ndryshoj drejtim dhe ambjenti të kthehet përsëri aty ku G-8 të ketë një ambjent për diskutim e mirëkuptim, dhe do të vazhdojë në formatin e G-7 në të njëjtën kohë sipas planifikimit, për muajin Qershor 2014, në Bruksel, në axhendën e gjerë që kanë së bashku. Si pasoj mbi Rusinë, këta lider kanë porositur Ministrat e Jashtëm që të mos marrin pjesë në takimin e muajit Prill në Moskë. Si shtesë, është vendosur gjithashtu që Ministrat e Energjitikës të takohen dhe të diskutojnë rrugët në forcimin e energjisë së sigurtë kolektive.

7. Në të njëjtën kohë, ata u shprehën se qëndrojnë në mbështetje të njerëzve në Ukrainë që kërkojnë rikthimin e unitetit kombëtar, demokracisë, stabilitetit politik dhe zhvillimit ekonomik të vendit të tyre. Ata mbështesin reformën ambicioze të qeverisë Ukrainase dhe do të ndihmojnë në implementimin e tij. Ukraina kërkon të filloj një kapitull të ri në historinë e saj, e vendosur kjo në një reformë kushtetuese me bazë të gjerë, në realizimin e zgjedhjeve presidenciale të lira dhe të drejta në muajin Maj, si dhe promovimin e të drejtave të njeriut dhe të minoriteteve kombëtare.

8. Fondi Monetar Ndërkombëtar ka një rol qëndror në drejtimin e përpjekjeve ndërkombëtare në mbështetje të reformave të Ukrainës, duke ulur dobësinë ekonomike, dhe integrimin e këtij vendi në ekonominë
e tregut në një sitem të gjithanshëm. Në përfundim liderët shprehën se mbështesin punën e FMN-së me autoritetet Ukrainase dhe i nxisin të arijnë në një përfundim të shpejt. Mbështetja e FMN-së do të jetë kritike në shbllokimin e situatës financiare si dhe do të lirojë ndihmat shtesë nga Banka Botërore, Institucione të tjera financiare, Bashkimi Europian, apo burime dypalëshe. Liderët qëndrojnë të bashkuar në angazhimin për një mbështetje të fortë financiare në rimëkëmbjen e Ukrainës, në koordinim e asistencës teknike në disa fusha, në inkurajimin e tregëtisë dhe në drejtim të forcimit të sigurisë së burimeve energjitike.

Përmbledhur nga Ermir Dardha
24.03.2014
Copyright © 2014

Publikuar:

Gazeta Illyria Press, Nju Jork, SHBA, Date 25.03.2014.

Revista Albania Law Review, Tirane, Shqiperi, Date 02.04.2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s